neděle 18. května 2014

Jak nám uletěly včely

Nedávno jsme s tátou chytali roj, který nám ulétl z úlu. Včely se naštěstí usadily asi 20 m od úlu, konkrétně na krmítku pro ptáky. Nutno podotknout, že se vlastní krmítko pod včelami zcela ztratilo. Odchyt roje byl celkem snadný, hlavně proto, že včely byly velmi klidné a nedostali jsme ani žihadlo. Níže se pokusím vysvětlit jaký je smysl rojení pro včelstvo.

Rojení je v podstatě dosažení vrcholu v rozvoji včelstva. V úlu si dělnice postaví matečník (speciální buňka v plástu, ve které se vyvíjí královna. Na začátku vývoje je naprosto obyčejná larva, která je krmena speciální výživou a právě to rozhodne, že se z ní nevyvine obyčejná dělnice, ale matka. Obvykle je v úlu těchto matečníků více, nicméně první vylíhlá matka propíchá zbylé matečníky a tím konkurentky zabije. Teď nastává zajímavý okamžik, pokud je úl naplněný a včelstvo je silné, nová matka vypudí starou matku, která společně s částí včel odletí hledat místo pro založení nového včelstva. Roje se nejčastěji objevují kolem měsíce června. Rojení je přirozený způsob rozmnožování včelstev a jejich rozšiřování po krajině.

Samozřejmě v dnešní době je rojení pro včelaře nevýhodné a je snaha ho potlačovat. Hlavní nevýhoda tkví v tom, že při vyrojení Vám včely vynesou z úlu část zásob, tudíž "máte po medu". Ve videu níže je chybný komentář - když včela "pózuje" nejedná se o hrozbu, ale z Nasanových žláz rozprašuje feromon, který má za úkol vábit ostatní včely z roje do nové dutiny, v našem případě se jedná o připravený úl.

Níže přikládám nějaké fotografie a videa.

Roj včel usazený na krmítku
Roj včel usazený na krmítku



5 komentářů:

  1. Opět porušení zZávodnického desatera:
    "Pravidelně přispívat články na zZávodnický blog, tj. každý týden jeden nový článek"

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jsi tedy rýpal, nicméně Hop je na články poněkud líný...

    OdpovědětVymazat
  3. No ale zpronevěřovat se desateru? To je rouhání! A Bobika jako nikde nebyl jo?

    OdpovědětVymazat
  4. Kubo Kubo :) Já se hlásím k reportu z béček ve Fojtce a Hop bude mít povinně áčka na Odranci.

    OdpovědětVymazat