středa 12. února 2014

Richard III. - divadelní hra

Tento měsíc jsme spolu ze Závodníkem navštívili divadelní hru Klicperova divadla v Hradci Králové Richard III. Já jsem se na tuto hru chystal již delší dobu, jelikož v ní roli jedno z andělů na kůru hraje můj kamarád Václav Táborský. Hru s námi měli navštívit ještě Míca s Pájou, ale nakonec se bohužel nezúčastnili a rozhodně k jejich škodě.

Richard III. (Pavlína Štorková) a "její" Fred (Jakub Tvrdík)

Richarda III. režíroval David Drábek, a tak bylo očekávané, že se nebude jednat o klasické zpracování, ale o něco neortodoxního. Mužské role ztvárňují ženy a naopak. V klasickém Shakespearovi rozhodně nenajdeme žáby ani ptáky, ale v tomto zpracování působí jako "komentátoři" dění na scéně, přičemž každý ze svého pohledu. Každá poprava je doprovázena řinutím krve z okapové roury Toweru a zvukem popravčího meče, který je jak z hororu. Ihned v úvodu nám vlající britská vlajka připomene, kde se nacházíme, tedy Anglii za doby vlády Yorků. Vlastní postava Richarda III. je ztvárněna Pavlínou Štorkovou a je dokonalá, včetně jejího plíživého pohybu po scéně a kradmých pohledů, abychom ihned poznali, že se jedná o mrzáka (ve všech významech). Hra je plná různých přirovnání a gagů, několikrát zopakované oslovení "fešáka" Buckinghama jako Beckhama, který s lordem Hastingsem rozebírá fotbal nebo vévodkyně z Yorku, která stále odchází zemřít. Ve hře se také vyskytují, kromě výše zmíněných zvířat, ještě koně. Jejich ztvárnění (hlavně toho černého) včetně jejich závěrečného tance je skvělé. Celou hru protkávají jako zlaté nitě hudební vložky od Queen, Enyi nebo Beatles realizované zástupci Českého chlapeckého sboru. V závěru hry je mravoučné kázání, které si diváci vyslechnou z úst hraběte Richmonda alias Jana Sklenáře.

hrabě Richmond (Jan Sklenář)

Premiéru hra měla 20. října 2012 a my jsem ji navštívili 475 dní po premiéře a musím říci, že rozhodně neztratila na na síle. Hru jsem shlédl jedním dechem a hodnotil bych ji na 100 %.

1 komentář: